| Beoordeling door klanten: 9.1/10 - 4316 beoordelingen
Winkelmand

10 tips voor LED inbouwspots

Inbouwspots zijn in Nederland razend populair LED inbouwspots woonkameren in ieder huis zijn te wel te vinden. Ze vallen niet heel erg op in het grote plafond maar kunnen er toch voor zorgen dat de ruimte goed verlicht wordt. Tevens zijn er kleine inbouwspot voor het creëren van accentverlichting. Als die keuze is gemaakt zijn er vaak nog tal van keuzes te maken voordat je 100% tevreden bent met het resultaat. Hieronder worden tien tips gegeven om je te helpen met het maken van een goede keuze.

Tip 1: Inbouwdiameter en inbouwdiepte opmeten van een bestaand gat

Dit is de meest gemaakte fout, dat men de inbouwdiameter en inbouwdiepte niet exact weet en er later achter komt dat de spot eigenlijk veel te diep is. Of dat de spot door het gat heen valt en dus veel te klein is. Een klassieker is ook dat de spot veel te groot blijkt te zijn voor het gat. Ben nou niet de persoon die deze fout ook maakt en meet van tevoren even deze twee maten op.

Tip 2: Kies voor spots met een verwisselbare lamp, dus GU10

GU10 staat voor een lamp met een GU10 voetje, deze is direct op 230Volt aan te sluiten zonder externe trafo of driver. Dus koop je een inbouwspot met een GU10 lampje, dan kun je deze later gemakkelijk vervangen, indien er een defect is. Tevens kun je het lampje makkelijk vervangen, mocht je op een later moment een krachtigere of minder  krachtige lichtbron willen plaatsen, wel zo flexibel.

Tip 3: Aansluiting, kies voor 230Volt

In het verleden werd er vaak gebruik gemaakt van 12Volt spots om meerdere redenen, vanwege de enorme hitte en brandgevaar. Deze werden ook vaak in badkamers en keukens geplaatst, omdat deze vaak erg vochtig waren. Momenteel is alles anders, badkamers en keukens zijn groter, beter geventileerd en de lampen worden niet meer heet. Tevens zijn er allerlei IP65 waterdichte inbouwspot die ervoor zorgen dat het gat in het plafond waterdicht wordt afgedicht. Dan adviseer ik om in alle ruimtes 230Volt spots te nemen, ten eerste veel meer keus, ten tweede betere dimbaarheid en ten derde goedkoper en makkelijker in aansluiting. (tip 2, neem dan Gu10)

Tip 4: Aantal inbouwspots

Het aantal inbouwspots in altijd afhankelijk van de persoonlijke wensen, LED inbouwspots keukenmogelijkheden en de indeling van de ruimte. Maar in een nieuwe situatie is de indeling een enorm belangrijk punt om over na te denken, want achteraf aanpassen in niet eenvoudig.

Er dient naar de indeling en de functie van de ruimte gekeken te worden. In de keuken is veel licht gewenst omdat daar goed gewerkt moet worden. Hier wordt dan automatisch gekozen voor spots met meer lichtopbrengst, vaak van 400 tot 450 lumen. Dit is ook goed te zien in de afbeelding rechts, relatief kleine keuken, maar toch veel inbouwspots die zorgen voor goede werkverlichting (zonder schaduw).

In de woonkamer wil men vaak meer sfeer en daar wordt dan vaak gekozen voor spots met een extra warm witte kleur. En als laatste wordt er in bijvoorbeeld een slaapkamer voor minder krachtige spots gekozen om sfeer te creëren.

Tip 5: Neem altijd dimbare inbouwspots, ook al ga je niet dimmen

Ons advies is om inderdaad altijd dimbare spots te nemen. Ook al verwacht je niet meteen of misschien wel nooit te gaan dimmen. Toch adviseren wij om dimbare spots te nemen, waarom? Deze zijn vaak maar € 0,50 duurder dan een niet dimbare spot en daarbij houdt je wel altijd de optie open om op een later moment te gaan dimmen.

Het zou zonde zijn als je toch voor niet dimbare spots gekozen hebt en er later achter komt dat er toch gedimd moet worden. Dan dienen alle spots vervangen te worden voor dimbare varianten, zonde van de extra investering.

Tip 6: Kantelbaar of niet?

Kantelbare spots zijn overall nog steeds heel populair. Dat is ook ook logisch, omdat je dan flexibel bent om de spots te gaan kantelen naar de gewenste stand. Maar onze ervaring leert ons dat de spots uiteindelijk dan toch nooit gekanteld worden, de worden vaak in eerste instantie naar beneden gericht en later nooit meer veranderd.

Dus de belangrijke vraag is, hoe belangrijk is het kantelen voor jouw situatie? Mijn advies zou zijn om vooral een spot te kiezen die qua design volledig aansluit aan je wensen en of die spot kantelbaar is of niet zou ik niet te veel waarde aan hechten.

Tip 7: IP waardering voor de badkamer

IP waarde staat voor Ingress protection, een duur woord voor beschermingswaarde van de inbouwspot. Dit betekend dus hoe goed de spot bestemd is tegen stof en nog belangrijker, hoe goed de spot bestemd is tegen water. Dit wordt verder uitgelegd in deze blog: klik hier

Voor de badkamer adviseren wij als Letsleds, maar ook ik persoonlijk altijd om IP65 waterdichte spots te nemen. Deze dichten het gat in het plafond waterdicht af, wel zo veilig indien er ooit iets per ongeluk mocht gebeuren met de sproeier. Wees niet bang, er zijn nog tal van mogelijkheden aan inbouwspots voor de badkamer, bijna 100 stuks in zowel metaal, wit als zwart.

Ook hierbij wordt nog steeds geadviseerd om Gu10 spots te nemen.

Tip 8: Warm, koel of juist extra warm licht?

Heb je al gezien dat je aan de linkerzijde in onze webshop kunt filteren op kleur. Maar nu is de vraag, wat is aan te raden en is er onderscheidt tussen de verschillende ruimtes? Warm wit is gebruikelijk in Nederland en eigenlijk aan te raden voor elke ruimte in rondom het huis. Dit zorgt voor sfeer en gezelligheid en geeft de ruimte een warm gevoel. Extra warm wit kan gekozen worden indien er extra sfeer gecreëerd dient te worden.

Koel wit wordt eigenlijk nooit op zichzelf staand gebruikt. Vaak wordt dit gebruik in combinatie met een warm witte kleur, wat bedoel ik hiermee? Een LED spot die zowel warm wit als koel wit is en dus van kleur kan veranderen. Hiermee kunt u zelf altijd de gewenste lichtkleur instellen. Dan heeft u de keuze uit een van de volgende inbouwspots: klik hier.

Kleurtemperatuur kelvin

Tip 9: Kleur van het armatuur

Er wordt nog vaak gekozen voor een metalen armatuur. Dit zijn we gewend en dat is de makkelijkste en veiligste keuze. Maar een wit armatuur op een wit gestuct plafond is juist erg stijlvol. Ook wordt er steeds meer gekozen voor een zwarte inbouwspot.

Een groot voordeel is dat er steeds meer verschillende armaturen bijkomen en daarbij wordt de keuze steeds groter. Er zijn per armatuurkleur vaak verschillende ronde en vierkante varianten verkrijgbaar, dus keuze genoeg.

Tip 10: Durf te combineren

Veelal wordt er een veilige keuze gemaakt om in verschillende ruimtes toch dezelfde spot te nemen. Alles is hetzelfde en het geeft het gevoel van een eenheid. Maar geeft het een eentonige en saai beeld van de ruimtes. Spots kunnen juist die extra stijlvolle look aan een ruimte geven. Een zwarte inbouwspot op een wit plafond of robuuste balken geeft juist een heel mooi accent. Durf vervolgens in de volgende ruimte te kiezen voor andere spot, of bijvoorbeeld vierkante spot om het geheel chique, persoonlijk en stijlvol te houden. Durf ook de combinatie te maken van inbouwspots in combinatie met opbouwspots. Dat wordt steeds vaker gedaan en dat snappen wij.

4.1/5 (16 Reviews)

Waar ben je naar op zoek?

klantenservice-letsleds

Advies nodig?

Wij snappen jou. De juiste LED verlichting kiezen is moeilijk, je bent ten slotte geen technicus. Wij hebben 25.000+ personen zoals jij voorzien van de perfecte verlichting. Laat ons jou helpen.

Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand interessante kortingen, tips, advies en inspiratie voor jouw huis!

Volg ons

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 4973 reviews.