230Volt of 12Volt LED verlichting in de badkamer?

Het is een veelgestelde vraag, maar ook zeker een terechte vraag: wat is nu verstandig en veilig? 230Volt of 12Volt LED verlichting in de badkamer. En hoe hoog moet de IP waarde in de badkamer zijn en wellicht verschilt dit nog per locatie in de badkamer. Op al deze vragen zal ik antwoord gaan geven.

Zones in de badkamer

Eerst even vooraf, welke zones zijn er in de badkamer en waarom zijn die belangrijk. De zones geven aan welke IP waarde, de bescherming tegen stof en water er minimaal op die locatie gebruikt moet worden. Hieronder is te zien welke zones er in de badkamer zijn en welke IP waarde daar minimaal gebruikt dient te worden.

230volt of 12volt led verlichting in de badkamer

  • Zone 0: minimaal IP67 waterdicht bij onderdompeling tot 1meter maximaal 30 minuten = (in en rond het bad of douche)
  • hZone 1: minimaal IP65 waterdicht tegen direct spuitwater = (directe wand bij douche of bad)
  • Zone 2: minimaal IP44 spatwaterdicht = (Naastgelegen wanden)
  • Zone 3: minimaal IP21 druipwaterdicht, maar IP44 aan te raden

Nu er duidelijk is welke bescherminggraad er minimaal nodig is in welke zone, kunnen we overgaan tot de Voltage van de LED lampen. Dient dit per sé 12Volt of 24Volt te zijn, of kan dit ook 230Volt zijn?

Voltage in de badkamer

Even vooraf, alle LED’s zelf die in de LED lampen zitten werken op zwakstroom. Dat wil zeggen dat ze op drie tot ongeveer tien volt werken. Maar toch is de aangeschafte LED lamp 12Volt of misschien wel 230Volt, hoe zit dat da? De LED lamp zelf zorgt ervoor met een ingebouwde of externe driver (oftewel kleine trafo) dat de voltage omgezet wordt naar de gevraagde zwakstroom. Dit is zo bij alle LED lampen.

Nu terugkomend op het onderwerp, indien er de juite IP waarde gebruikt wordt voor de juiste zone. Dan kan er zonder problemen 230Volt inbouwspots of opbouwspots gebruikt worden. Dit kan zowel in zone 1, 2 of 3 waterdichte IP65 inbouwspots zijn. Maar in zonde 2 en 3 kan dit ook IP44 spatwaterdichte inbouwspots zijn.

Ook zijn er verschillende mogelijkheden voor opbouwspots, zowel IP44 spatwaterdichte opbouwspots als IP65 opbouwspots worden regelmatig in de badkamer toegepast.

LED dimmer in de badkamer

Is een LED dimmer handig en gemakkelijk in de badkamer, of volledig overboden? Persoonlijk raad ik altijd een dimmer aan, ook in de badkamer. Simpelweg omdat er dan altijd de gewenste lichtsterkte ingesteld kan worden. ‘s Ochtends misschien wat meer licht om wakker te worden en ‘s avonds wat minder, omdat het dan net voor het slapen is. Dit kan ook sterk per persoon verschillen en voor € 27,95 heeft u al een complete LED dimmer met afdekplaten. Zorg er dan wel voor dat de dimmer in zone 2 zit, omdat de afdekplaat ervoor zorgt dat de dimmer IP44 spatwaterdicht is. (de dimmer is zelf IP20 stofdicht)

Klik hier om naar al onze LED dimmers te gaan.


De waardering van www.letsleds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 1159 reviews.