| Beoordeling door klanten: 9.1/10 - 4316 beoordelingen
Winkelmand

Alles wat je wilt weten over LED spots zonder trafo

Alles wat je wilt weten over LED spots zonder trafo

We leggen je graag wat meer uit over led spots zonder trafo. Zo vraag je jezelf misschien af wat een trafo überhaupt is? Wat het doet? En of een led lamp altijd een trafo nodig heeft? Kan LED direct op 220/230V? Of moet het altijd op 12 Volt? Bestaan er ook lampen zonder trafo? Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van spotjes?

 

We nemen de veelgestelde vragen graag met je door zodat jij precies weet hoe alles in elkaar zit.

 

Wat is een trafo en wat doet het?

We beginnen bij het begin. Wat is een trafo? Een trafo is eigenlijk een afkorting voor een transformator. Vaak wordt het ook wel een transfo of driver genoemd. Dit is een klein apparaatje wat stroom omzet in een hogere spanning of in een lagere (zoals bij LED het geval). 

LED spot 9Watt vierkant IP65 dimbaar

Als je namelijk direct 220/230V op een klein LED lampje plaatst, dan blaas je het direct op. Bij LED verlichting moet er dus altijd een trafo tussen het netstroom en jouw lamp.

 

Alle spots in onze webwinkel zijn complete producten. Dit houdt in dat ze allemaal een (interne) trafo hebben zodat je het direct kunt aansluiten op het netstroom. Hoef je jezelf daar alvast niet druk om te maken!

 

Moet ik voor 12Volt gaan of voor 220/230V? 

Van oudsher is men vaak gewend dat spots op 12Volt moeten. Dan heb je dus ook een trafo nodig die alles omzet naar 12Volt. Waar vervolgens de spots op worden aangesloten. Er zitten dan meerdere spots op 1 trafo. Gaat de trafo kapot? Dan werkt er niets meer.

 

Dat is ouderwets. Tegenwoordig is dat niet meer nodig. Ten eerste is het zo dat zo’n trafo die stroom omzet naar 12Volt relatief duur is. En dit is natuurlijk zonde, want het is met de huidige (LED) techniek niet nodig.

 

Buiten dat om heeft 12Volt ook nog een ander nadeel. Het verliest namelijk kracht naarmate het meer moet reizen. Heb je dus een tuin van 20 meter diep wat je wilt verlichten door middel van 12Volt; dan zul je merken dat de achterste lampen minder hard branden.

 

Verder zijn er tegenwoordig niet meer zoveel 12Volt lampen en spotjes te vinden als vroeger. De keuze is niet meer reuze. Dat is het bij 220/230V wel. 

 

12Volt heeft alleen maar nadelen dus.

 

Ons advies is daarom altijd aanwezige trafo’s die stroom naar 12Volt omzetten te verwijderen uit het huis. Dan heb je alles op 220/230V zoals tegenwoordig de standaard is én heb je veel meer keuze uit alle soorten lampen en spotjes. 

 

12Volt trafo verwijderen, maar je moet toch altijd een trafo bij LED lampen?

 

Goed opgelet! Dat is inderdaad zo. Maar tegenwoordig wordt er (bij 220/230V) een kleine driver voor elke lamp gebruikt. Bij losse LED lampen zit deze techniek in het losse LED lampje en bij spotjes met een geïntegreerde LED zit er een externe of interne driver. 

 

Voordeel hiervan is dat andere lampen zullen blijven werken wanneer er een driver stuk gaat.

 

Ik kan geen trafo kwijt in het plafond! Wat nu?

Dit is een probleem wat we vaker horen. Personen met een plafond van beton bijvoorbeeld kunnen vaak geen hele driver kwijt achter elk spotje. Je hebt dan eigenlijk twee oplossingen.

 

Je kunt kiezen voor opbouwspots. Dit zijn spots die je niet in het plafond hoeft te plaatsen. Opbouwspots hebben doorgaans een interne driver of ze werken met losse lampjes waar de driver in het lampje zit.

 

LED spots zonder trafo, dé oplossing!

Optie twee is een relatief nieuwe optie wat wij hebben laten maken om dit probleem op te lossen.

 

We hebben geïntegreerde LED spotjes zonder trafo. Hierbij zit alle techniek in het LED spotje verwerkt. Én ze hebben maar 25mm inbouwhoogte nodig. Kun je dus vrijwel altijd kwijt.

Een spotje zonder trafo is dus zeker mogelijk en het zorgt ervoor dat je toch een mooi inbouwspotje hebt, ook al heb je geen ruimte in het plafond voor een driver. 

 

Samenvattend

Het komt er dus op neer dat 12Volt (trafo’s) niet meer de standaard zijn. Kies daarom altijd voor een directe aansluiting op 220/230V. Je kunt kiezen voor spotjes met een los LED lampje, spots met een externe driver en spots met een interne driver. Vooral dat laatste is heel interessant wanneer je geen ruimte in het plafond hebt voor een trafo.

Neem gerust een kijkje in onze collectie spots zonder trafo. We hebben zowel IP44 spots zonder trafo als IP65 spots zonder trafo en allen zijn kantelbaar, dimbaar, hebben een gatmaat van 75mm én een inbouwhoogte van maximaal 25mm. Modellen in zwart, wit en nikkel beschikbaar. Uiteraard zowel rond als vierkant. De keuze is reuze.

4.5/5 (2 Reviews)

Waar ben je naar op zoek?

klantenservice-letsleds

Advies nodig?

Wij snappen jou. De juiste LED verlichting kiezen is moeilijk, je bent ten slotte geen technicus. Wij hebben 25.000+ personen zoals jij voorzien van de perfecte verlichting. Laat ons jou helpen.

Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand interessante kortingen, tips, advies en inspiratie voor jouw huis!

Volg ons

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 5167 reviews.