Aquarium LED verlichting

Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij het maken van een keuze bij aquarium verlichting. Als ik naar de verlichting keek bij mijn huidige aquariums dan waren er een aantal zaken waaraan ik mezelf irriteerde.

Warmte van TL lampen

Ten eerste irriteerde ik mij mateloos aan de enorme hoeveelheid warmte die van de T5 lampen afkwam, dit waren al ‘eco’ T5 lampen, maar desondanks produceerde vier 1200mm lampen in mijn Juwel Vision 450 toch nog zoveel warmte dat het aquarium elke dag met 1,5 graden steeg qua watertemperatuur. Hierdoor kon ik maar twee lampen aan hebben per dag om zo de temperatuursverhoging tegen te gaan, maar dit produceerde veel te weinig licht. Na een aantal maanden de eco T5 lampen gehad te hebben ben ik overgestapt op LED T5 lampen. Deze produceerde helemaal geen warmte meer, als de lampen de gehele dag aan hadden gestaan, dan kon ik nog amper voelen dat ze warm waren.

Kleur van LED in het aquarium

Ten tweede produceerde deze nieuwe LED lampen een veel mooiere kleur licht. Voorheen had mijn gehele aquarium een gele gloed. Die mij moest laten denken aan de tandarts of het ziekenhuis, wat een heel onnatuurlijk beeld van mijn plantenaquarium gaf. Nu komen de kleuren van de planten en vissen veel beter uit, waardoor hetzelfde aquarium veel beter uitkomt. Daarbij zou ik wel altijd adviseren om een helder witte kleur of warm witte lichtkleur te nemen, om zo het mooiste effect te krijgen. Mocht het nou zijn dat je bijvoorbeeld een rode kleur van bepaalde vissen nog beter wil laten uitkomen, dan raad ik aan om een RGB strip erbij te plaatsen. Waarop je dan de rode kleur laat schijnen, zodat die beter uit zal komen bij de vissen.

Hoeveelheid licht

Daarbij geven LED lampen veel meer licht ten opzichte van TL lampen, dus met hetzelfde aantal lampen zal er bijna 200% meer licht in het aquarium zijn dan voorheen. De planten zullen dan veel sneller gaan groeien, omdat ze meer licht hebben. Maar let er dan wel op dat ze ook de andere voedingsstoffen nodig hebben om te groeien zoals CO2.

Levensduur LED t.o.v. normale TL

Tevens gaan de LED lampen veel langer mee dan TL lampen, een TL lamp zal eens in de één à twee jaar kapot gaan of flink in verbruik toenemen en flink in lichtopbrengst afnemen. Dit is te zien aan zwarte vlekken aan het eind van beide kanten van een TL. Dan is deze bijna defect en zal deze meer stroom verbruiken en veel minder licht geven.

Een LED lamp heeft al snel een verwachte levensduur van 25.000 uur. Bij 10 branduren per dag gaan de LED lampen dan al snel 7 jaar mee. Daarbij verbruiken LED TL lampen maar plusminus de helft qua wattage ten opzichte van een gewone TL lamp. Dus 48Watt TL wordt 24Watt LED. 18Watt wordt 9Watt enzovoorts. Dus ja, ze zijn duurder bij aanschaf, maar je krijgt er ook veel voordelen voor terug en zijn in de lange termijn veel goedkoper dan een goedkope T5 of T8.

Dimbaarheid LED lampen in het aquarium

Het laatste grote voordeel aan een LED lamp vind ik persoonlijk de dimbaarheid. Bijna alle lampen zijn tegenwoordig te dimmen, mits deze bij een goede (web)winkel gekocht wordt. Daarbij heb je dan als grote voordeel dat je de lampen in het aquarium kunt gaan dimmen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met een sunriser. Dit is een apparaatje die de lampen elke dag automatisch omhoog dimt en ’s avonds weer omlaag dimt. Om zo het natuurlijke effect van het opkomen van de zon na te bootsen. Dit is niet alleen een mooi gezicht, maar ook veel rustgevender voor de vissen, want het schrikeffect van plots uitschakelen van de lampen zal in zijn geheel weggenomen worden.

Letsleds is niet gespecialiseerd in LED aquariumverlichting, dus op dit gebied kan ik u helaas nog niet aan een passend product helpen. Maar daarentegen zijn wel gespecialiseerd in allerlei soorten verlichting voor thuis gebruik, zoals bijvoorbeeld inbouwspots, opbouwspots of IP65 waterdichte badkamer spots of uiteraard LED dimmers.

Voor diegene die benieuwd zijn hoe mijn aquarium er nu daadwerkelijk uit ziet, hieronder een fotootje.

0/5 (0 Reviews)
social position

De waardering van www.letsleds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 2965 reviews.