Draadloze verlichting: alles wat je wilt weten

Draadloze verlichting: alles wat je wilt weten

Draadloze verlichting is een vrij nieuwe trend in de LED verlichting. Deze zogeheten slimme lampen kun je besturen met een smartphone, afstandsbediening, spraakbesturing en op afstand via wifi. Dit biedt vele opties, maar ook veel onduidelijkheden. We leggen je graag uit hoe alles werkt omtrent draadloze verlichting. 

Draadloze verlichting blog

Niet veel tijd om te lezen? Dit is de kern:

  • Draadloze verlichting staat voor verlichting die je draadloos kunt bedienen. Denk aan een afstandsbediening en/of app
  • Smart verlichting heeft veel verschillende voordelen waaronder inbraakpreventie, verschillende lichtkleuren, makkelijk groepen aanmaken en bediening op afstand
  • Het werkt alleen op 220/230V – weg met het ouderwetse 12V
  • Je kunt elk huis voorzien van slimme verlichting én dit is relatief makkelijk
  • Een overstap naar slimme verlichting kun je op twee manieren maken; een draadloze lamp of een draadloze dimmer

 

Wat is draadloze verlichting?

Met de term draadloze verlichting bedoelt men verlichting wat met nieuwere technieken werkt waardoor je ze kunt bedienen via een smartphone app, of via een afstandsbediening. Dit wordt ook wel eens slimme verlichting of smart verlichting genoemd.

 

Waar je voorheen dus echt een muurschakelaar of dimmer nodig had op een vast punt; kun je met slimme verlichting op elke gewenste plek je lampen bedienen. Het draadloos slaat dan ook op de besturing van de lampen. 

 

Je verlichting wordt aangestuurd via een digitale bron. Dit zorgt ervoor dat je veel meer mogelijkheden krijgt als voorheen. Deze mogelijkheden zullen we verder uitleggen.

 

Voordelen van slimme verlichting

Het eerste en voornaamste voordeel is dat je de lampen op elke gewenste plek kan besturen. Heb je een fysieke afstandsbediening dan kan dit op elke plek in je huis zolang je maar binnen 15 tot 25 meter van de lampen (of wifi kastje) zit. Bedien je de lampen met je smartphone dan kan dit overal ter wereld zolang je maar verbonden met internet. Handig, als je bijvoorbeeld op vakantie bent en twijfelt of je de lampen aan hebt gelaten.

 

Het tweede voordeel is dat je met een draadloze lamp niet meer gebonden zit aan de ‘standaard’ lichtkleur van de lichtbron. Je hebt twee verschillende draadloze lampen; een die koud wit en warm wit kan en een lamp die RGBW kan. Dit houdt in dat het alle kleuren kan tonen. Zo kun je een warm effect creëren wanneer je gezellig op de bank zit, koud wit wanneer je aan het werk bent en je kunt bij feesten helemaal los gaan!

 

Het derde voordeel is inbraakpreventie en aanpassing aan jouw levensstijl. Je kunt namelijk zogeheten tijd routines/planningen instellen. Zo kun je op vakantie aangeven dat de lamp om de zoveel tijd een keer aan en weer uitgaat. Op die manier lijkt het altijd alsof er iemand thuis is. Je kunt echter ook instellen dat de lamp bijvoorbeeld automatisch aangaat wanneer jij beneden komt en uitgaat wanneer je het huis verlaat. 

 

Het laatste voordeel is dat je bij draadloze lampen niet meer gebonden bent aan groepen. Waar je voorheen dus alles op 1 groep aansloot met stroomkabels en dus heel die groep maar vanuit 1 punt kan bedienen; kun je draadloze lampen op elk gewenst moment aan nieuwe zones of groepen toevoegen. Zo kun je kiezen welke lampen op welke groep staan en dit altijd heel gemakkelijk wijzigen.

 

Kan jouw huis voorzien worden van draadloze verlichting?

Dat kan zeker! Elk huis kun je voorzien van draadloze verlichting en wat veel mensen niet weten is dat dit heel gemakkelijk is. Het is in ieder geval zaak dat je werkt met 220/230V en niet met het ouderwetse 12V. Heb je dus ergens 12V liggen waar je graag smart lampen wilt installeren? Dan is het zaak dat je de trafo verwijderd. Op die manier heb je makkelijk de overstap gemaakt van 12V naar 220/230V. 

 

Het gaat er dus niet om of je huis voorzien kan worden, maar wanneer je dit wilt doen en hoe je dit het beste gaat aanpakken. Daarover leggen we je verder in het artikel meer uit.

 

We hebben een handleiding / gids gemaakt over smart verlichting. Hierin leggen we alles uit over de mogelijkheden en hoe je alles installeert. Je kunt de smart gids gratis downloaden.

 

Overstappen van traditioneel naar slimme verlichting

De overstap is vrij simpel. Je dient eerst de keuze te maken of je voor slimme lampen gaat of voor een slimme dimmer / schakelaar. Beide hebben z’n voor- en nadelen. Wanneer je deze keuze hebt gemaakt dien je de producten in kwestie te bestellen. Vervolgens installeer je de producten met onze handleiding en dan heb je de overstap gemaakt.

 

Er zijn verschillende merken aanwezig op de markt die zich richten op slimme verlichting en over elk merk is wel wat te zeggen. De merken waar wij mee samenwerken zijn Philips Hue, Novo Smart Life en Mi-Light. We hebben bewust voor deze merken gekozen vanwege de eenvoud van het instellen en overstappen en omdat ze mooie producten hebben.

 

Overstap via een draadloze lamp

Een overstap via een  draadloze lamp is verreweg het meest gekozen. Dit snappen wij, want met een draadloze lamp geniet je van alle voordelen waaronder de verschillende kleuren en dat je niet gebonden bent aan 1 groep. Het voordeel aan de lampen is dat de montage heel simpel is. Je plaatst de nieuwe lamp, koppelt dit met je app of afstandsbediening en je bent al klaar. Philips Hue werkt bijvoorbeeld met draadloze lampen, maar Mi-Light en Novo Smart Life ook én een stuk goedkoper. We hebben een flinke collectie draadloze lampen opgesteld waarvan we zeker weten dat je een mooie overstap kunt maken naar een slim huis.

 

Overstap via een draadloze dimmer

Een minder bekende manier om over te stappen op slimme verlichting is via een draadloze dimmer. Het grote voordeel hieraan is dat het vaak een stuk goedkoper is dan het vervangen van al je lampen. Via een draadloze dimmer kun je vaak je bestaande lampen houden, maar maak je deze slim door de dimmer. Je afstandsbediening of app koppelt namelijk met de dimmer waardoor je wel van de voordelen geniet zoals bediening op afstand en tijd routines. We hebben een flinke collectie draadloze dimmers. Zowel muurdimmers als muur schakelaars, maar ook verborgen dimmers en snoer-, vloer- en stekker dimmers. Zo maak je alle lampen in jouw huis slim! 

 

Conclusie draadloze verlichting

Het is dus een flinke vooruitgang in de techniek en de wereld van LED verlichting. Een innovatie wat wij bij Letsleds met open armen omarmen. We passen ons snel aan zodat jij altijd voorzien bent van de mooiste slimme producten met de nieuwste technieken. Maak nu de overstap naar slimme verlichting en geniet van alle voordelen. Ben jij klaar voor de toekomst?

0/5 (0 Reviews)
social position

De waardering van www.letsleds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 3558 reviews.