Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Het thuiskantoor: Vijf tips voor de ideale werkplek!

18 oktober 2021
Thuiskantoor-Featured

Steeds meer mensen maken gebruik van een eigen thuiskantoor of werkplek. Het brengt natuurlijk veel voordelen met zich mee, zoals een rustige ruimte en het ideale comfort. Het comfort wordt natuurlijk mede mogelijk gemaakt door de sfeer die je eigen huis met zich meebrengt, want je bent altijd slechts stappen verwijderd van alles wat je nodig hebt. Zo kun je het hier en daar rustiger aan doen en hoef je er niet op en top bij te lopen. Een ideale manier van werken zou je zeggen, maar niets is minder waar.

Elk voordeel heeft namelijk ook zijn nadeel, want je mist niet alleen jouw collega’s en die fijne gesprekken bij de koffieautomaat, maar vaak heb je ook te maken met ruimte gebrek. Men heeft namelijk niet altijd de mogelijkheid om een specifieke ruimte te kunnen benutten voor werk. En mocht deze ruimte er wel zijn, wordt deze vaak gedeeld met bijvoorbeeld een opslag of speelkamer.

Maar geen nood! De volgende tips gaan je namelijk helpen met het realiseren of optimaliseren van het perfecte thuiskantoor, zodat je dadelijk in alle rust thuis de mouwen kunt opstropen en goed werk kunt leveren.

Tip 1: De beschikbare ruimte voor je thuiskantoor is cruciaal

Om bij het begin te beginnen wil je natuurlijk bepalen welke kamer je gaat omdopen tot thuiskantoor. Natuurlijk valt de keuze dan snel op het kleine kamertje wat op het moment gebruikt wordt als opslag, maar dat is naar alle waarschijnlijkheid alles behalve ideaal. Daarom lijkt het ons verstandig dat je goed overweegt welke ruimtes geschikt zijn, want soms is een combinatie van slaapkamer en/of werkkamer ook een optie.

Een thuiskantoor hoeft niet groot te zijn, maar moet wel genoeg ruimte bieden. Je wilt immers niet in een hokje zitten waar je claustrofobisch van wordt. Daarom is het belangrijk dat je voor een ruimte kiest die genoeg ruimte biedt voor al jouw activiteiten. Wij raden altijd aan voor een ruimte te kiezen die genoeg ruimte heeft voor al het meubilair wat nodig is voor een comfortabele werkervaring in combinatie met ruimte om goed te kunnen ijsberen.

Daarnaast is het zeker raadzaam om te investeren in mogelijkheden voor opslag, zodat je de beschikbare ruimte optimaal kunt toepassen. Denk hierbij aan een archiefkast om je paperassen op te bergen, boekenplanken om ook de muren te benutten of mogelijkheden om je benodigde apparaten te stapelen. Natuurlijk moet je hierbij ook rekening houden met de plaatsing van schakelmateriaal en stopcontacten, zodat je deze punten niet gaat blokkeren.

Raam thuiskantoor

Tip 2: Zorg voor genoeg natuurlijk licht én frisse lucht bij jouw werkplek

Als er iets is wat belangrijk is bij een thuiskantoor, is de mogelijkheid om jezelf en de kamer fris te houden. Eenmaal fris en opgewekt werk je namelijk veel beter. Daarom is het van groot belang dat jouw gekozen locatie voldoende toegang heeft tot een natuurlijke lichtbron. Een raampje wat open kan is voldoende, maar zelf vinden wij het altijd prettig als er een groter raam in de buurt is, zodat we ook echt iets aan het licht buiten hebben.

Daarnaast is de luchttoevoer ook enorm belangrijk, want ook frisse lucht draagt bij aan betere werkomstandigheden. Hiervoor is ‘gemaakte’ lucht voldoende (hier zijn speciale apparaten voor), maar blijft de buitenlucht natuurlijk de optimale kandidaat. Daarom is het belangrijk dat jouw kantoor dit ook mogelijk kan maken, zodat je altijd op je best bent.

Protip: Mocht jouw kamer niet genoeg licht krijgen vanuit het raam, dan zijn LED panelen een goed alternatief. Met een hoge kleurtemperatuur zul je zien dat je makkelijker gefocust blijft.

Tip 3: Zorg voor genoeg groen

Wist je dat planten ons blij maken? Wij ook niet, maar diverse onderzoeken tonen dit aan, dus er zal zeker een kern van waarheid inzitten. Wat wij wel weten is dat planten wel voor een fijnere werkomgeving zorgen, ook voor jouw eigen thuiskantoor. Ze zorgen namelijk niet alleen voor meer variatie wat betreft kleur, maar zorgen ook voor minder stress. Hierdoor ga je ook nog beter werken. Dit komt mede door het feit dat planten de lucht in de directe omgeving kunnen reinigen. Hierdoor wordt jouw kamer net weer een stukje frisser.

Lukt het niet om echte planten op jouw kamer te houden, bijvoorbeeld door een gebrek aan fatsoenlijk zonlicht? Dan kun je kiezen voor kunstplanten. Deze planten geven namelijk hetzelfde effect af als echte planten.

Deze planten kun je natuurlijk op een mooie plek neerzetten, en eventueel ook uitlichten met bijvoorbeeld IP65 mini spots.

Groen thuiskantoor

Tip 4: Denk na over ergonomische meubels

Omdat je vaak langer aan het werk bent, is het belangrijk dat het thuiskantoor voorzien is van het juiste meubilair wat dit kan ondersteunen. Hiervoor moet je op meerdere punten letten, zoals de afmetingen van het meubelstuk, hoe comfortabel het is en of het bij de inrichting past. Echter is er een element wat vaak wordt overzien: Ergonomie.

Ergonomische meubels zijn erop gericht om de juiste ervaring te leveren als het aankomt op de juiste vorm tijdens het werken. Hierdoor zorg je ervoor dat je de juiste vorm aanhoud tijdens het staan of zitten, zodat je later niet voor ongemakkelijke verassingen komt te staan. Dit is natuurlijk niet beperkt tot alleen het werken aan een bureau, maar ook het pakken van momenten om even te rusten. Denk hierbij aan de pauzes of mogelijkheden om even de benen te strekken.

Voor jouw thuiskantoor is het daarom ook belangrijk dat je hoe dan ook gebruik maakt van een bureau stoel die dit ondersteund. Hiervoor wil je altijd gebruik maken van een strakke rugleuning die ervoor zorgt dat je recht overeind blijft zitten, in combinatie met armleuningen die je armen genoeg rust bieden.

Tevens wil je ervoor zorgen dat de beeldschermen die je gebruikt goed staan gepositioneerd. Hiervoor moet je rekening houden met minstens één arm lengte, terwijl het scherm gelijk staat met jouw ooghoogte. Hierdoor worden je ogen niet alleen minder snel moe, maar is het ook beter voor je nek.

Tip 5: De juiste verlichting maakt het werk makkelijker

De laatste tip is naar onze mening natuurlijk een van de belangrijkste: Het kiezen van de juiste verlichting! Deze tip staat los van natuurlijke verlichting, omdat je bij het kiezen van verlichting vaak veel meer speling hebt om alles naar jezelf toe te trekken. Hierbij ben je namelijk veel minder afhankelijk van bijvoorbeeld de positie van de zon.

Voordat je helemaal losgaat met het kopen van lampen in alle vormen en maten, is het wel handig om te weten wat je nodig hebt voor jouw thuiskantoor. Daarom raden wij altijd aan om van tevoren gebruik te maken van een lichtplan, zodat je mooie verlichting hebt waar je zelf tevreden over bent in combinatie met de mening van de experts.

Met een lichtplan weet je waar je aan toe bent, ook voor jouw thuiskantoor!

Een lichtplan klinkt natuurlijk als een flinke taak, maar
eigenlijk is het opstellen van het plan eenvoudig. Zolang je wel
weet hoe en wat.

Om je hierbij te helpen, kun je bij ons terecht voor een gratis lichtplan. 
Hierdoor ben je verzekerd van de juiste verlichting met de
mening van de licht experts.

Natuurlijk gaan we je alvast een handje helpen. Daarom willen we je graag het volgende adviseren:

Aan de hand van deze tips heb je natuurlijk tal van opties, zoals het plaatsen van verschillende inbouwspots

Echter hoef je niet beperkt te zijn door bijvoorbeeld een lage inbouwdiepte, want we beschikken ook over ondiepe inbouwspots of opbouwspots. Hierdoor ben je verzekerd van een goede keuze die perfect aansluit bij jouw wensen.

De conclusie over het thuiskantoor

Al met al is er ontzettend veel mogelijk als het aankomt op het realiseren van een thuiskantoor, zolang je maar weet waar je moet beginnen. Daarbij is het ook handig om gebruik te kunnen maken van elke beschikbare millimeter, zodat je uiteindelijk een werkplek kunt realiseren die ook echt werkt.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11473 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons