IP44, IP65: IP waarde oftewel Ingress protection uitgelegd

Bij verlichting wordt vaak gesproken over de IP waarde. Wat betekent dit precies? IP staat voor International Protection Rating en het zegt iets over de mate van beveiliging van het product. En waar je in dit geval de LED lamp dus wel en niet kunt gebruiken. De code geeft aan in hoeverre het product beschermd is tegen stof, vocht en water – het bestaat uit twee cijfers. Het eerste getal geeft de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen aan – denk bijvoorbeeld aan het aanraken met de handen of een schroevendraaier. Het tweede getal geeft de beschermingsgraad tegen vocht aan. IP44 en IP65 zijn veel voorkomende codes. Maar er zijn er nog meer.

Op zoek naar badkamer inbouw of opbouw spots?

Bekijk al onze LED badkamer verlichting.

Wat zijn IP waarden voor LED verlichting?

LED verlichting is natuurlijk elektronisch, daarom wil je er zeker van zijn dat het gebruik van de LED lampen volledig veilig is. Er zijn verschillende IP waarden voor LED lampen. Hiermee kun je achterhalen of de lamp bescherming biedt tegen bijvoorbeeld spatwater, of dat de lamp ook echt onderwater gebruikt kan worden. In dit artikel vertellen we je er alles over. Wat is de specifieke betekenis van welke waarde en welke lampen zijn geschikt voor welke toepassing. En op de website vind je natuurlijk bij de producten de IP waarde aangegeven. Zo weet je precies of je de lamp daar kunt gebruiken waar jij wilt.

IP44: spatwaterdichte LED lampen

In onze webwinkel bieden wij voornamelijk lampen aan metip44 de score IP44. Deze score betekent dat de lampen beschermd zijn tegen aanrakingen met draad, spanningvoerende gereedschappen en vaste voorwerpen. De doorsnede van het voorwerp mag maximaal 1 millimeter zijn. De tweede vier houdt in dat de lamp ook spatwaterdicht is. Spatwater uit elke willekeurige richting zou geen negatieve gevolgen mogen hebben voor de werking van de lamp en het levert geen gevaarlijke situaties op.

Vragen? Onze klantenservice is vandaag tot 23:00 bereikbaar

IP65: stofdicht en beschermd tegen lichte waterstralen

Als je op zoek bent naar IP65 LED dan is de kans groot dat je op zoek bent naar waterdichte led spots. Alle badkamer spots in onze webwinkel vallen binnenip65 de IP65 categorie. Deze score houdt in dat de lampen volledig stofdicht zijn en volledige beveiliging bieden tegen spanningvoerende voorwerpen. Het tweede getal houdt in dat de lampen spat- en spuitwaterdicht zijn. Ze zijn dus perfect voor gebruik in badkamers.

Op onze pagina over inbouwspots voor de badkamer lees je meer informatie over de beste spots en hoe je een goed lichtplan opstelt voor je badkamer.

IP65 lampen: waarvoor zijn ze geschikt

Een IP65 lamp kan gebruikt worden op verschillende plekken in en rond het huis en bij het bedrijf. Deze lampen zijn doorgaans geschikt voor de keuken, de badkamer en bijvoorbeeld onder een veranda. IP65 verlichting wordt vaak gebruikt voor parkeergarages, in de woning of zelfs in zwembaden. Laat je altijd vooraf goed adviseren, zodat je zeker weet dat je de juiste IP65 lamp kiest die geschikt is voor jouw wensen.

Vragen? Onze klantenservice is vandaag tot 23:00 bereikbaar

IP54 LED Lampen

Een andere, wellicht wat minder populaire IP waarde, is de IP54. Deze lampen zijn spatwaterdicht en stofvrij. De lampen zijn niet zo stofdicht als LED lampen met een IP65 bescherming, maar het stof kan niet in voldoende mate binnendringen om de goede werking van het product te verstoren. Deze lampen zijn geschikt voor bijvoorbeeld de keuken, de overloop of hal en de badkamer. IP54 lampen zijn doorgaans niet geschikt voor buiten. Ben je op zoek naar een goede IP54 LED lamp? Dan ben je bij Letsleds.nl natuurlijk aan het juiste adres. Wij bieden een uitgebreid aanbod aan IP54 led lampen geschikt voor verschillende toepassingen.

IP66: stofvrij en beschermd tegen spuitwater

We hebben in onze webwinkel enkele badkamer spots die een score van IP66 hebben. Dit betekent dat deze spots volledig beschermd zijn tegen spanningvoerende voorwerpen en daarnaast ook beschermd zijn tegen water uit spuitmonden (denk hierbij aan een kraan en douche) tot 100 kPa kracht.

IP68: stofdicht en geschikt voor gebruik onder water

Tot slot hebben we in ons assortiment ook nog enkele LED strips met een score van IP68. Dit betekent dat, evenals bij de andere badkamer spots, deze strips volledig beveiligd zijn tegen indringende voorwerpen. Maar de score van acht houdt in dat deze lampen volledig dicht zijn tegen drukkend water en onderwater gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan lampen die je in een vijver of zwembad plaatst – deze lampen staan onder een constante druk van het water.

Vragen? Onze klantenservice is vandaag tot 23:00 bereikbaar

Vind hier direct de juiste verlichting: IP44IP65IP66IP68Badkamer verlichting – dimbare inbouwspots

IP: Bescherming tegen aanraking en indringen

In de onderstaande tabel zijn alle cijfers met de verklaringen te lezen. Zoals te zien is in de tabel, betekent het cijfer nul dat de lamp niet beschermd is. Nummer 1 tot en met 4 betekenen dat de lamp beschermd is tegen aanrakingen van handen, vingers, gereedschap en draad. 5 staat voor stofvrij en 6 voor stofdicht. Hierin is nummer 6 dus de beste van allen.

IP bescherming tegen vocht

Of ben je op zoek naar dimbare inbouwspots?

Kijkt u dan bij LED spots dimbaar

Je weet nu alles over IP44, IP65 en andere Ingress Protection waarden. Mocht je nog meer informatie wensen over het onderwerp kun je de vragen altijd stellen via de live chat, per mail of per telefoon. We beantwoorden vragen over IP waarde en over alle andere LED gerelateerde vragen graag. Kijk voor ons volledige aanbod in onze webwinkel, daar vindt u het meest volledige aanbod aan LED lampen, waaronder dimbare verlichting, buitenverlichting en inbouwspots voor de badkamer.

3.5/5 (2 Reviews)
social position

De waardering van www.letsleds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 3558 reviews.