IP44 spatwaterdicht of toch IP65 waterdichte LED spots in de badkamer? – Letsleds.nl
Winkelmand

Gratis verzending vanaf €75,-

Klanten geven ons een 9,2 / 10

Werkdagen voor 16.00 besteld, morgen in huis

IP44 spatwaterdicht of toch IP65 waterdichte LED spots in de badkamer?

Veel mensen vragen het zich af, wat voor spots moet ik in de badkamer en moeten die spots écht waterdicht zijn. Terechte vraag en daarom geef ik in de onderstaande blog antwoord op de vraag: IP44 spatwaterdicht of toch IP65 waterdichte LED spots in de badkamer?

Betekenis IP waarde

De betekenis van IP waarde is officieel “Ingress Protection“, dat wil zeggen dat het eerste cijfer aangeeft of en hoe goed het voorwerp beschermd is tegen indringen van stof. Het tweede cijfer is veel relevanter en weergeeft hoe goed het voorwerp beschermd is tegen water. IP44 staat bijvoorbeeld voor spatwaterdicht, en IP65 betekend waterdicht. IP66 is bijvoorbeeld beschermd tegen golven en IP67 is beschermd tegen onderdomeling tot een meter diep voor 30 minuten.

Zones badkamer

In de badkamer gelden verschillende zones met daarbij behorende IP waardes. Daar omdat water en elektriciteit niet samen gaan. De gehele strikte veiligheidsvoorschriften staan in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

De badkamer wordt onderverdeeld in vier zones, zone 0 tot en met zone 3. Eigenlijk heel gemakkelijk, hoe dichter bij de waterbron (douche, bad of kraan), hoe strenger de veiligheidseisen en daarbij hoe hoger de IP waarde.
Onderstaande afbeelding geeft de zones weer met daaronder puntsgewijs de vier zones uitgelegd.

  •          Zone 0: minimaal IP68 = (in en rond het bad of douche)
  •          Zone 1: minimaal IP68= (tot 2,25m erboven)
  •          Daarnaast zone 2: minimaal IP65 = (straal 60cm)
  •          Zone 3: minimaal IP44

Ons advies

Er is voldoende keuze in IP65 waterdichte inbouwspots voor de badkamer. Zowel in metaal kleur, als witte, als zwarte IP65 waterdichte inbouwspots. Ik zal persoonlijk altijd IP65 waterdicht aanraden, om altijd zeker te zijn dat het veilig aangesloten is, dat geeft mij ook een gerust hart. Want ik kan natuurlijk niet altijd direct zien of een badkamer wel goed geventileerd is, hoe die ingericht is en hoe groot de badkamer is. Dit zijn allen factoren die beïnvloeden hoe vochtig een badkamer wordt. Als ik dan IP65 waterdichte inbouwspots aanraad, dan weet ik altijd dat ik een veilige en goede keuze geadviseerd heb.

Dus officieel mag er boven de douche en in de rest van het plafond van de badkamer IP44 spatwaterdichte inbouwspots geplaatst worden, maar persoonlijk adviseer ik altijd IP65 waterdichte inbouwspots.

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 5869 reviews.
Klantenservice Letsleds

We helpen graag

Heb je een vraag over dit product? Neem gerust contact op. We helpen je graag verder zodat jij zeker bent van een goede aankoop. 

Of mail ons