IP65 straalwaterdichte inbouwspots voor de badkamer

Voor veel mensen is het de vraag wat voor verlichting zij voor de badkamer nodig hebben. Wat er mogelijk is, wat is volgens de veiligheidsvoorschriften toegestaan en wat wil ik zelf? Gelukkig is er meer dan voldoende keuze beschikbaar in IP65 straalwaterdichte inbouwspots voor de badkamer.

Veiligheid in de badkamer

Normaal gesproken worden inbouwspots in het plafond geplaatst. Daar vanuit gaande mag er volgens de veiligheidsvoorschriften IP44 spatwaterdicht geplaatst worden. Maar dit raden wij altijd af. Waarom? Simpelweg omdat wij niet kunnen zien hoe groot de badkamer is, hoe goed die geventileerd is en hoe vochtig de badkamer daarmee wordt.

Zowel voor uw veiligheid, maar ook voor uw partner, kinderen of gasten raden wij altijd IP65 waterdichte inbouwspots aan. Deze zijn IP65 straalwaterdicht en daarmee is het zelfs veilig, mocht er ooit iemand per ongeluk met de douchekop over de spots heen gaan.

Meer lezen over de IP waarde in de badkamer, lees hier meer.

Voordeel van kantelbare IP65 spots in de badkamer

IP65 straalwaterdichte inbouwspots voor de badkamerBij de badkamer collectie van Letsleds staan ook kantelbare inbouwspots IP65 waterdicht.

Deze badkamer spots kunt u altijd toepassen in uw badkamer omdat u de spot perfect kunt richten naar de plaats waar veel licht nodig is. Deze spot is door de kantel mogelijkheid ook toepasbaar in het schuine dak gedeelte van uw badkamer.

Een veelgebruikte kantelbare IP65 waterdichte spot zijn de 5Watt inbouwspots. Deze zijn IP65 waterdicht en kantelbaar. Het voordeel is ook dat deze standaard dimbaar zijn, dus mocht u willen dimmen in de badkamer dan is dat geen probleem. Maar de spots kunnen ook zonder problemen op een aan/uit schakelaar gebruikt worden.

De kantelbare badkamerspots zijn 8Watt dimbaar heeft het voordeel dat ze erg veel licht geven. Waardoor altijd voldoende licht mogelijk is met daarbij ook nog een dim mogelijkheid. Deze kantelbare badkamerspots zijn beschikbaar in de kleuren wit, zwart en geborsteld metaal.

 

Zones badkamer

In de badkamer gelden verschillende zones die dan ook verschillende IP waardes kennen. Daar omdat water en elektriciteit niet samen gaan. De gehele veiligheidsvoorschriften staan in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

De badkamer wordt verdeeld in vier zones, zone 0 tot en met zone 3. Eigenlijk heel gemakkelijk, hoe dichter bij de bron van het water (douche, bad of kraan), hoe strenger de veiligheidseisen en daarbij hoe hoger de IP waarde.
Onderstaande afbeelding geeft de zones weer met daaronder puntsgewijs de vier zones uitgelegd.
Zones in de badkamer met de bijbehorende IP waarde

  • Zone 0: minimaal IP67 = (in en rond het bad of douche)
  • Zone 1: minimaal IP65 = (tot 2,25 meter erboven)
  • Zone 2: minimaal IP44 = (straal 60 centimeter)
  • Zone 3: minimaal IP21, maar IP44 aan te raden

Op zoek naar mini LED inbouwspots voor in de badkamer?

Mini LED spots kunnen in de badkamer voor extra sfeer zorgen. Bijvoorbeeld in een nis of een koof. Maar bij het bad of in de douchecabine zelf is al snel IP68 drukwaterdicht vereist. En deze zijn nauwelijks verkrijgbaar. Kantelbaar al helemaal niet omdat er dan vocht en stoom door het kantel gedeelte heen kan. De plaats waar u de spot gaat monteren dient u te beoordelen of kantelbare IP68 spots mogelijk zijn. Of dat u voor niet kantelbare IP68 spots gaat, waarmee u het gat helemaal IP68 drukwaterdicht afdicht.

Hieronder een voorbeeld van de IP68 mini spots:

Ons advies

Er is genoeg keuze in IP65 waterdichte inbouwspots voor de badkamer. Zowel in metaal kleur, als witte, als zwarte IP65 straalwaterdichte inbouwspots. Wij zullen altijd IP65 waterdicht aanraden, om altijd zeker te zijn dat het veilig aangesloten is. Dat geeft ons ook een gerust hart. Want wij kunnen natuurlijk niet altijd direct zien of een badkamer wel goed geventileerd is, hoe die ingericht is en hoe groot de badkamer is. Dit zijn allen factoren die beïnvloeden hoe vochtig een badkamer wordt. Als wij dan IP65 waterdichte inbouwspots aanraden, dan weten wij altijd dat wij een veilige keuze geadviseerd hebben.

0/5 (0 Reviews)
social position

De waardering van www.letsleds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 2965 reviews.