LED verlichting kopen, waar op letten?

Nu de gloeilampen en halogeenlampen langzamerhand verdwijnen is het tijd om u te oriënteren op een alternatief. U kunt daarbij kiezen uit twee mogelijkheden: spaarlampen en LED verlichting. Eerder heeft u kunnen lezen over de voordelen van LED verlichting, zoals milieuvriendelijkheid, besparing op energiekosten en een lange levensduur. Toch kan het erg lastig zijn om te bepalen welke LED lampen u wilt aanschaffen. Er zijn veel verschillende aanbieders en nog veel meer verschillende producten. Wij hebben voor u op een rijtje gezet waarop u moet letten bij de aanschaf van LED verlichting.

Allereerst is het belangrijk dat u nadenkt over de ruimte die verlicht moet worden. In een werkruimte is heldere verlichting nodig, in de woonkamer wilt u misschien iets meer sfeer. Houdt dit in uw achterhoofd als u LED lampen uitzoekt.

Colour Rendering Index

Één van de gegevens die u altijd bij LED verlichting aangegeven zult zien staan is de CRI. CRI staat voor Colour Rendering Index, een index die aangeeft hoe natuurgetrouw een product eruit ziet in het licht van de lamp. De maximale score op de CRI is 100, wat betekent dat de lamp hetzelfde effect heeft als zonlicht. U zult zien dat LED lampen meestal een CRI van 80 of 90 hebben, wat ongeveer gelijk is aan de CRI van een gloeilamp. Een CRI van 80 is de minimale CRI voor een werkomgeving.

Kleurtemperatuur Kelvin

Naast de CRI kunt u ook kijken naar de kleurtemperatuur, die wordt uitgedrukt in Kelvin. Hiervoor geldt dat 1200K een van de laagste scores is (vergelijkbaar met kaarslicht), en 10.000 de hoogste score (kil, blauw licht). Een gloeilamp is vergelijkbaar met 2800K. Vroeger gaven LED lampen erg kil licht, maar die tijd is voorbij. De warmste LED verlichting die op dit moment te krijgen is heeft een kleurtemperatuur van 2200 Kelvin. Dat is dus nog warmer licht dan van een gloeilamp. Deze kleurtemperatuur hebben al onze filament lampen!

Vermogen en lichtopbrengst

Tijdens uw zoektocht naar de juiste LED verlichting zal het u opvallen dat de gemiddelde LED lamp maar erg weinig vermogen heeft in vergelijking met een gloei- of hallogeenlamp. Laat u hierdoor niet misleiden, de lichtopbrengst van een LED lamp is veel groter dan die van een gloeilamp in verhouding tot het vermogen. Een LED lamp van 12 Watt zal ongeveer net zo veel licht opleveren als een gloeilamp met het tienvoudige aantal Watt, dus ongeveer 100Watt gloeilamp Daarom kunt u beter kijken naar de lichtopbrengst, uitgedrukt in Lumen. Meer daarover lees je in dit artikel over waarom voor LED te kiezen.

Dimbaar of niet dimbaar?

Een belangrijke keus die u maakt bij de aanschaf van LED verlichting is de keus voor al dan niet de dimbare verlichting. Mocht u kiezen voor dimbare verlichting, houdt u dan in gedachten dat dimbare LEDs niet altijd zullen werken met een halogeen- of gloeilampdimmer voor gewone lampen. U heeft dan een passende LED dimmer nodig. Daaraast verkopen wij ook LED lampen die naarmate ze verder gedimd worden, een warmere kleur krijgen.

De details van LED

Ten slotte zijn er nog een paar kleine dingen waarop u kunt letten. Ten eerste is het belangrijk dat u de juiste maat fitting kiest. LED lampen komen met verschillende fittingen en het zou zonde zijn als u een lamp bestelt die niet past. Controleer daarom welke fitting u nodig heeft op deze pagina. Verder is het belangrijk om te weten dat u een LED lamp nooit direct voor of achter een normale TL of PL lamp mag plaatsen. Door de starterpiek in de spanning van de TL zal uw LED lamp namelijk snel kapot gaan.


De waardering van www.letsleds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 1158 reviews.