Waarom brand mijn LED lamp zwak terwijl de lamp uit staat?

Wanneer de schakelaar is uitgeschakeld en de lampen branden nog dan stelt men de vraag: Waarom brand mijn LED lamp zwak terwijl de lamp uit staat Waar komt de spanning vandaan die de LED lamp laat branden?

Lekstroom

In veel apparaten zijn transformatoren en/of condensatoren aanwezig, vaak veroorzakers van kleinere lekstromen. Een lekstroom is vrijwel niet te voorkomen.

Door niet alleen enkel de fase, maar ook de nul te schakelen kan lekstroom als veroorzaker van nagloeiende LED lampen voorkomen worden. Gebruik dan hiervoor een tweepolige schakelaar.

Een nadeel bij het gebruik van de tweepolige schakelaar is dat ook de nul (blauw) bij de schakelaar aanwezig moet zijn, terwijl bij een enkelpolige schakelaar alleen de fase aanwezig is. Er moet dan veelal een extra nuldraad van de schakelaar naar het lichtpunt getrokken worden voor werking van het geheel te garanderen.

Toch lost de tweepolige schakelaar de lekspanning niet in alle gevallen op.

Inductieve spanning

Hoofdzakelijk bij volle leidingen of lange grotere lengtes installatiedraad is het mogelijk dat de fasedraad en nuldraad een geringe inductieve spanning opwekken. Het betreft hier geen foutieve aansluiting of een defect van de LED lampen zelf. Het gaat hier om een normale eigenschap van elektrische wisselspanning.

Zelfs wanneer zowel de fase als nul uitgeschakeld staan, is het nog mogelijk dat andere stroomdraden in dezelfde leiding verantwoordelijk zijn voor de inductiespanning overdracht. Hierdoor zou de LED lamp alsnog kunnen gaan branden, met een uitgeschakelde tweepolige schakelaar. (omdat LED lampen van zichzelf zeer weinig stroom nodig hebben om te branden)

Alle niet voor een specifiek lichtpunt benodigde bedrading uit de leidingen of centraaldoos halen is natuurlijk ook geen oplossing. Maar hoe los je dit probleem dan wel op?

Dimstabilisator universeel

Om het flitsen en/of nagloeien van uitgeschakelde LED lampen op te lossen heeft de volgende dimstabilisator nodig (ook als u de lampen niet dimt en de lampen flikkeren): LED dimstabilisator universeel.

Deze dimstabilisator wordt parallel over de verlichting geplaatst. Daardoor ‘verbruikt’ deze alleen de geringe aanwezige eventuele inductie / lekspanning, zodat de lampen niet meer nagloeien. Sluit de twee draden van de compensator dus simpelweg over de plus en min van de lamp aan. (foto-1 zonder en foto-2 met dimstabilisator)

 

LED dimstabilisator universeel

LED dimstabilisator universeel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Probleem opgelost! De LED lamp is blijft uit, dankzij de LED dimstabilisator universeel.

Tevens kan deze dimstabilisator gebruikt worden om het zoemen / brommen van elektronische transformatoren en dimmers te voorkomen. (zonder aangesloten nul draad)

Dankzij het compacte formaat (725 x 345 x 26 mm) kan deze dimstabilisator veelal prima in een inbouwdoos weggewerkt worden.

Voor alle duidelijkheid: deze LED dimstabilisator universeel verbruikt zelf geen stroom, en kost dus niets in gebruik. Enkel de eventuele inductieve lekspanning wordt opgenomen.

3/5 (3 Reviews)
social position

De waardering van www.letsleds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 2965 reviews.