Wat betekent lumen bij LED lampen?

Wat is lumen eigenlijk en waar staat het voor? En wat betekent lumen bij LED lampen? Dit zijn beide goede vragen die veel mensen hebben, want een lamp wordt vaak toch alleen uitgedrukt in Wattage (W) ? Dus waarom is er nu ineens lumen bij LED? Ik leg hieronder uit wat lumen betekend en wat het verschil is tussen lumen en wattage. Maar er bestaat toch ook Lux? Dat klopt, hieronder een tabel om de vergelijking tussen Lux en Lumen aan te geven.

Lumen bij LED

Wat staat Lumen voor?

Lumen is een waarde die aangeeft hoeveel lichtopbrengst een object geeft. In de geval praten we over LED dus dan is het een indicator hoeveel Lumen lichtopbrengst de LED lamp geeft. De lumen zijn nagenoeg hetzelfde van hetzelfde wattage LED lampen, dus twee LED lampen van twee verschillende leveranciers zullen nagenoeg dezelfde lumen lichtopbrengst hebben. Dit verschil is misschien wel aanwezig, maar is zo nihil dat dit niet met het blote oog merkbaar is. Maar lumen blijft een nieuw begrip voor velen, vandaar dat veel leveranciers zowel de lumen op de verpakking vermelden evenals de vervanger. Dus bijvoorbeeld bij een 5Watt LED lamp geeft de leverancier aan dat deze een 50Watt halogeenlamp vervangt en deze lamp heeft ± 400 lumen.

Halogeen WattageHalogeen LumenLED WattageLED Lumen
20Watt200 Lumen2Watt180 Lumen
35Watt300 Lumen3Watt240 Lumen
50Watt500 Lumen5Watt400 Lumen
75Watt700 Lumen7Watt650 Lumen
100Watt1000 Lumen10Watt900 Lumen

 

 

De bovenstaande tabel geeft in een oogopslag weer hoeveel Lumen lichtopbrengst een bepaalde wattage heeft. Daarbij moet u wel rekening houden dat een halogeenlamp snel zijn maximale lumen lichtopbrengst zal verliezen, dit doordat deze lamp erg snel slijt. Dus na de eerste maand zal een halogeenlamp 20% tot 40% minder licht geven.

social position

De waardering van www.letsleds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 1308 reviews.