Wat is écht een goede LED snoerdimmer?

Wij krijgen bij Letsleds.nl al geruime tijd de vraag: wat is écht een goede LED snoerdimmer? Want men heeft een oude lamp vervangen en de snoerdimmer werkt niet meer. Of ze hebben bijvoorbeeld bij de bouwmarkt of online ergens een snoerdimmer gekocht, maar die blijken niet of niet goed te werken.

Waarom werkt de oude snoerdimmer niet?

LED snoerdimmer fase afsnijding

De oude snoerdimmer zal niet goed werken omdat het vermogen van de LED lamp te laag is. De LED lamp is simpelweg te zuinig voor de oude snoerdimmer. Die is gemaakt op halogeen- of gloeilampen en heeft dan vaak een dim bereik van ± 40Watt tot ± 120Watt. Maar een nieuwe LED lamp is vaak veel zuinig als het minimaal aan te sluiten 40Watt. De LED lamp zal hooguit zo’n 8 tot 10Watt zijn en zit daarbij dus ver onder het minimale wattage van de oude snoerdimmer.

De oude snoerdimmer ziet de lamp dan als het ware niet en weet dus niet wat hij moet gaan dimmen. Daarom gaat die trillen, flikkeren of eventueel zoemen. Een goede LED snoerdimmer is dan vaak de oplossing, onderaan de pagina vindt u een foto en link naar het product.

Waarom werkt de snoerdimmer van bijvoorbeeld de bouwmarkt niet?

De bouwmarkten zijn nog niet 100% over op LED, dus het kan goed zijn dat de nieuwe snoerdimmer van de bouwmarkt nog voor halogeen en gloeilampen is. Maar een snoerdimmer die daar heel vaak aangeboden wordt is een zogenaamde multi toepasbare snoerdimmer. Zie zowel voor halogeen, gloeilamp als voor LED geschikt zou zijn. Dit is eigenlijk kortweg niet meer dan een omgebouwde halogeendimmer die ‘ook’ LED zou moeten kunnen dimmen. In de praktijk blijkt dit vaak geen succes. Dit komt omdat halogeen en gloeilampen middels een andere techniek gedimd werden en als die dimmer een klein beetje aangepast is, blijft de dim techniek hetzelfde. Resultaat? LED lampen dimmen niet, nauwelijks of gaan flikkeren.

Oplossing voor beide problemen?

Zorg ervoor dat u een snoerdimmer aanschaft die puur en alleen voor LED geschikt is. Daarbij weet u zeker dat deze 100% gemaakt is om alleen LED verlichting te dimmen en is de kans enorm groot dat het zonder problemen gaat werken.

Om ervoor te zorgen dat de kans van slagen nog groter is moet u kijken naar het minimale en maximale wattage van de nieuwe LED snoerdimmer. Zorg ervoor dat het minimale wattage van de nieuwe snoerdimmer erg laag is, bijvoorbeeld 0,5Watt of 1Watt. Hiermee heeft u dus de mogelijkheid om uw LED lampen enorm ver terug te dimmen.

LED snoerdimmer fase afsnijding

Een tweede tip is om een snoerdimmer aan te schaffen met de fase afsnijding dim techniek, hiermee heeft u zo’n 80% kans dat het op uw eigen lampen gaat werken. (als u niet terug kunt vinden welke dim techniek uw lampen zijn).

Een nieuwe snoerdimmer hoeft helemaal niet duur te zijn, de variant aan de rechterzijde is nog geen € 20,00. Deze kost maar € 19,95 inclusief BTW.

 

Mochten er toch nog vragen zijn, chat, e-mail of bel ons op 0486 750 438

0/5 (0 Reviews)
social position

De waardering van www.letsleds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 2965 reviews.