Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Waar staat RGB of RGBW voor?

12 juni 2017
LetsLeds - Eetkamer

De termen RGB, RGBW en RGBWW worden in de LED wereld regelmatig gebruik, maar waar staat RGB of RGBW voor?

RGB

De term RGB staat voor Rood, Groen en Blauw (oftewel Red, Green and Blue in het Engels). Dit zijn de kleuren die een RGB LED chip kan mengen om zo allerlei kleuren te vormen, deze kleuren zijn onder andere oranje, geel, paars, lichtblauw, maar ook de kleur wit door alle drie de kleuren te mengen.

De RGB techniek wordt in veel LED strips gebruikt, maar dit komt ook voor in veel buitenlampen. Tevens is het in enkele inbouwspots of opbouwspots te vinden.

RGBW en RGBWW

Wanneer de term RGBW of RGBWW wordt gebruikt dan is er aan de RGB chip een extra LED chip toegevoegd. Die LED chip is dan warmwit of koelwit van kleur. Is de chip koelwit dan wordt er de W (van white oftwel wit) aan RGB toegevoegd, RGBW dus. Waarom wordt deze extra chip toegevoegd als de RGB chip toch al een witte kleur kan maken? Simpelweg omdat de witte kleur van Rood, Groen en Blauw te mengen nooit 100% wit is en daarom is er een extra chip aan toegevoegd om zo een kwalitatieve witte kleur te kunnen genereren.

De term RGBWW staat dan ook voor RGB plus WW (warm wit oftewel warm white). Aan die RGB chip is dan een extra chip toegevoegd met een warmwitte kleur. Zodat u alle kleuren kunt generen, maar ook een warmwitte kleur. Ben je geïnteresseerd in hoe de kleurtemperatuur werkt? Lees dan meer over Kleurtemperatuur Kelvin.

Maar vaak worden de termen RGBW en RGBWW door elkaar heen gebruikt, simpelweg omdat men de term RGBW gebruikt voor een RGB met ook een warmwitte kleur. Let dus goed op om welke extra kleur het daadwerkelijk gaat als u een RGBW of RGBW product koopt.

Letsleds heeft ook producten met een RGB kleur en een warmwitte kleur, waaronder onze wifi inbouwspots.
RGBW dus, of toch RGBWW? 😉

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11545 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons