Ma-vr 08:00 tot 17:00
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Dim to warm: Alles wat je moet weten

4 oktober 2021
Blog | Header 2

De wereld van LED verlichting wordt steeds groter. Zo groot dat het tegenwoordig niet gek is als je al snel door de bomen het bos niet meer zal zien. Daarom is het belangrijk dat je ten alle tijden het juiste advies tot jouw beschikking hebt. Vanwege het talrijke aanbod aan fabrikanten en aanbieders, is er ook ontzettend veel LED te vinden. Deze brede markt heeft natuurlijk voor- en nadelen, want je vindt meer opties terwijl je veel meer moet zoeken. Daarnaast moet je ook rekening houden met de verschillende technieken, want die zijn er ook in overvloed. Een van deze technieken is dim to warm verlichting.

Wat is de dim to warm techniek?

Dim to warm verlichting is niet alleen dimbaar, maar wordt ook warmer naarmate je jouw lamp verder dimt. Hierdoor wordt het licht ook zachter. Omdat de lamp warmer én zachter wordt, heb je meer controle over de verlichting. Hierdoor kun je de sfeer veel uitgebreider bepalen.

Wil je meer weten over deze dim to warm techniek? Stop dan snel met zoeken, want met behulp van deze blog weet je dadelijk precies wat deze techniek inhoudt!

Hoe werkt dim to warm?

Dim to warm heb je waarschijnlijk al eens voorbij zien komen. Voornamelijk omdat het een veelgebruikte techniek is die in tal van situaties van toepassing is. De techniek is ontstaan uit een verlangen om het ouderwetse dimmen van een gloeilamp of halogeenlamp na te bootsen. Als een gloeilamp wordt gedimd gaat deze namelijk niet alleen minder licht afstoten, want het licht verandert namelijk ook van kleur. Als je een gloeilamp dimt wordt deze namelijk ook een stukje warmer. Dit komt voornamelijk doordat de licht balans ten opzichte van de draad veranderd. Hierdoor krijg je minder licht, terwijl de draad zelf wel op volle kracht blijft werken. De oranje gloed van de draad zelf wordt hierdoor beter zichtbaar, met een warmere kaarslicht tint tot gevolg.

Terwijl je jouw verlichting ‘warmer’ dimt, beïnvloedt je de kleurtemperatuur van de lampen. Kleurtemperatuur wordt altijd aangegeven als Kelvin. Aan de hand van deze term kun je zien hoe koud of warm een lamp oogt. Hierdoor heb je altijd de garantie dat jouw verlichting gelijk oogt met elkaar.

Dim to warm en kleurtemperatuur: Wat is het?

Omdat Kelvin een heel onderwerp is, raden wij je aan om de volgende blog te lezen: Kleurtemperatuur LED (Kelvin). Toch willen je snel een handje helpen, dus geven we je graag een beknopte samenvatting van dit onderwerp:

Schema van de kleurmogelijkheden met dim to warm verlichting

Voor elke fitting een warme optie

Allemaal leuk en aardig, maar kun je deze verlichting überhaupt gebruiken zonder dat je het hele huis op de schop moet nemen? Het antwoord hierop is het simpele nee, je hoeft niets te gaan breken voor deze techniek. Echter is het volledige antwoord wel wat diepgaander, want dim to warm kom in verschillende vormen en maten tegen. Hiervoor heb ik twee takken om te bespreken, namelijk de techniek en de fitting:

De techniek

Laten we beginnen met de techniek zelf. Hoewel je dit op het oppervlak niet zult zien, gebeurd er van alles in een lampje wat gebruik maakt van dim to warm. Hierbij worden aanpassingen verricht aan de manier waarop de lamp wordt gedimd (meer weten over dimmen? Bekijk dan vlug deze blog!). 

Dit verschilt natuurlijk per fabrikant. Bij het verwerken van de dim to warm techniek heb je namelijk tal van opties, zodat de techniek goed bruikbaar is. Fabrikant A kiest bijvoorbeeld voor een aangepast chip. Fabrikant B daarentegen kan juist kiezen voor een losse chip die samenwerkt met de andere chips.

Natuurlijk klinkt dit veel spannender dan dat het daadwerkelijk is. Uiteindelijk komt het namelijk altijd op hetzelfde neer: Twee gekleurde LEDs in de lamp zorgen ervoor dat jouw lamp altijd de juiste kleurtemperatuur weergeeft.

De armaturen

De uiteindelijke techniek is enorm belangrijk, maar dat neemt niet weg dat er lamp er ook mooi uit moet zien. Daarom is ook een armatuur handig om te benoemen. Hier hebben we gelukkig goed nieuws voor, want zolang de techniek ruimte heeft zit je goed! Dit zie je al snel terug, want het gros van de armaturen is ook beschikbaar in een dim to warm variant. Dit geldt natuurlijk ook voor spots met geïntegreerde LEDs, zoals onze inbouwspots.

Dit is natuurlijk veel breder te trekken, want je hebt genoeg mogelijkheden omtrent een combinatie van een armatuur en een losse lamp. Denk hierbij aan GU10 LED verlichting, buitenverlichting of trimless spots. Deze hebben ook de optie voor dim to warm verlichting.

LED spot kantelbaar 7Watt rond ZWART IP65 dimbaar DTW-1 - Zonder driver

7 Watt LED spot

LED filament E27 7Watt A19 dim to warm

LED filament met E27 fitting

LED tuinspot 1x7 Watt ZWART 220Volt IP65 dimbaar

LED tuinspot 7 Watt

Variaties van dim to warm verlichting

Naast het feit dat elke fabrikant gebruik maakt van haar eigen methodes, technieken of middelen, zijn fabrikanten actief bezig met het afbakenen van hun eigen stukje markt. Hierdoor zijn er in verloop van tijd tal van variaties ontstaan op hetzelfde principe. Hoewel dim to warm de grote én bekendste term is, zijn er veel fabrikanten die er niet vies van zijn om een nieuwe naam aan de techniek te verbinden. Hieronder kun je een paar bekende voorbeelden terugvinden:

En dat was het! Nu weet je al een stuk meer over de achtergrond, werking en mogelijkheden van LED verlichting met de dim to warm techniek. Hopelijk heb je veel van de blog opgestoken, maar mocht je toch nog vragen hebben? Dan kun het beste contact met ons opnemen door ons te bellen of te mailen. Wij staan klaar om jou te kunnen helpen!

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11261 reviews.
Klantenservice Letsleds

We helpen graag

Heb je een vraag over dit product? Neem gerust contact op. We helpen je graag verder zodat jij zeker bent van een goede aankoop. 

Of mail ons