Filteren

Dimbare lampen met een LED dimmer

Met een LED dimmer kun je zelf de lichtbeleving in jouw huis bepalen. Dim het licht als je bijvoorbeeld `s avonds sfeerlicht wenst of zorg juist voor feller licht als je gaat lezen of koken. En door de juiste LED dimmer te kiezen, voorkom je flikkerende LED verlichting of zoemende lampen. Onze LED dimmers kun je makkelijk zelf installeren. De dimmers hebben ook een geheugenfunctie. Hiermee wordt de laatste lichtsterkte onthouden, wel zo handig! We hebben voor elk soort LED verlichting de juiste dimmer. Bekijk hier vooral ons aanbod met verschillende led dimmers!

LED Dimmers online

De beste oplossing voor verlichting die je kunt aanpassen is met een LED dimmer. Zo creëer je sfeerlicht voor wanneer er bezoek is en feller licht voor het lezen van een boek. Het kunnen dimmen van jouw lampen is heel fijn, omdat dit je de controle geeft over de sfeerbeleving. Je haalt de juiste sfeer in huis op het juiste moment met een dimmer LED. Bij letsleds.nl bieden we LED dimmers die zorgen dat de verlichting niet gaat flikkeren en waarbij je probleemloos en traploos jouw LED spot kunt dimmen. Je kunt ze makkelijk zelf installeren. En ze hebben zelfs een geheugenfunctie waarmee de laatste lichtsterkte wordt onthouden.

LED Dimmer kopen? letsleds.nl

Voordat je een LED dimmer aanschaft, is het goed om te kijken of jouw lamp wel dimbaar is. Dit moet expliciet worden aangegeven op de verpakking, anders kun je het licht namelijk niet dimmen. Is de lamp dimbaar? Dan heb je hierbij een speciale dimmer LED nodig. Deze vind je bij letsleds.nl. Bij ons vind je altijd een geschikte LED dimmer.

LED dimmers kopen doe je bij de LED verlichting specialist!

Technische kenmerken dimmen

Bij het gebruiken van een led dimmer moet je er altijd voor zorgen dat er minimaal afname van één a twee LED lampen is, ondanks dat wij aangeven dat de dimmer functioneert bij 0,5 watt. Wil je zonder fysieke dimmer toch led lampen dimmen, dan kun je dit realiseren met ons domotica systeem. Hierbij is het mogelijk om relatief dure dimmers in jouw systeem te vervangen door led lampen met een wifi systeem die je gewoon op jouw iPhone, iPad of Android systeem kunt bedienen. Kijk voor meer informatie op onze categorie: wifi led spots domotica.

Sluitwaarde dimmers

Vaak hebben bestaande lichtdimmers een minimum aan te sluiten waarde van ± 50W. In veel gevallen zal dat vermogen niet gehaald worden met de nieuwe led lampen. De lichtdimmer met dit hoog minimum vermogen is daarom vaak niet geschikt om led lampen dimmen. Een led lamp aansluiten op dit type dimmer kan zorgen voor knipperende en/of trillen van de led lamp.

Lichtdimmers geschikt voor vermogens van minimaal 10W-20W zijn meestal wel geschikt voor led lampen, maar dit zal per situatie bekeken moeten worden. De Led dimmers van Letsleds zijn altijd geschikt om onze dimbare led lampen te dimmen! Wij hebben al onze lichtdimmer in combinatie met onze lampen getest. Koop dus zowel jouw LED dimmer als jouw LED spot in onze online winkel, zodat je zeker weet dat de producten compatibel zijn.

Elektrische eigenschappen

De elektronica in een led lamp heeft andere elektrische eigenschappen dan een gloeilamp of halogeen lamp. Een led dimmer moet daar heel duidelijk rekening mee houden. In de voet van een led lamp zit een elektronische transformator / driver. De lichtdimmer moet daar geschikt voor zijn. Gebruik je een andere type dimmer, dan is het mogelijk dat dit zorgt voor een knipperende en/of trillen van de led lamp. Ook kan de led lamp en/of dimmer sterk gaan zoemen.  In ons artikel over redenen waarom LED dimmers kunnen knipperen raden wij ook een goede LED dimmer aan – de LED stekkerdimmer voor minder dan €25!

Ben je benieuwd naar hoe je een goede LED dimmer kiest? In ons blog artikel Wat is een goede LED dimmer? vind je alle informatie die je nodig heeft.

Primair of secundair dimmen van LED

Een andere term die je tegenkomt en waar je rekening mee moet houden is primair of secundair dimmen van de verlichting. Dit heeft te maken met het verschil tussen het stroomnet van 220/230volt en het aantal volt van de LED verlichting. Om te zorgen dat de spanning wordt omgezet naar de lagere spanning voor de lamp, heb je een transformator nodig, ook wel trafo of driver genoemd. Er zijn twee manieren voor het gebruik van de transformator.

  • Primair dimmen: hierbij plaatst je de dimmer voor de trafo. Hierbij is het wel belangrijk dat je over een dimbare transformator beschikt. Deze methode wordt het meest toegepast.
  • Secundair dimmen: hierbij plaats je de dimmer achter de trafo. In dit geval hoeft de transformator niet dimbaar te zijn.

Waar dien je rekening mee te houden?

Het dimmen van LED verlichting is niet zo eenvoudig als het dimmen van een halogeen lamp. Echter is de oplossing niet moeilijk, zolang rekening gehouden wordt met het volgende.

  • Het minimale vermogen van jouw dimmer. LED lampen zijn vaak zo zuinig, dat deze onder het minimale vermogen van een dimmer komen. Een LED dimmer is de oplossing voor dit probleem. Deze zijn speciaal gemaakt om dit lage vermogen toch op te kunnen pakken.
  • In de meeste gevallen kun je het beste kiezen voor fase afsnijdende dimmers. Deze techniek werkt met de meeste led lampen, beter dan een fase aansnijdende dimmer.
  • Indien je een 12 volt lamp wilt gaan gebruiken met jouw huidige halogeendimmer (of een nieuwe 230 volt led dimmer), zorg dan voor een goed werkende dimbare LED trafo. De halogeendimmer dient wel fase afsnijdend te zijn, wat meestal wel het geval.

Soorten LED dimmers

Er zijn veel verschillende soorten LED dimmers. Daarom is het van belang dat je vooraf duidelijk inzicht heeft in welke led dimmer je nodig hebt. Bij letsleds.nl vind je een select aanbod met de beste led dimmers. Alle dimmers zijn door ons zelf uitvoerig getest en als beste bevonden voordat deze zijn toegevoegd aan ons assortiment.

Fase bij LED verlichting

Als je op zoek gaat naar opties voor het dimmen van LED kom je de termen Fase aansnijding en Fase afsnijding tegen. Wat betekent dit precies? En hoe weet je welk soort je nodig hebt? We gaan hier graag nader op in.

Welk soort LED verlichting

Fase aansnijding en fase afsnijding zijn dimtechnieken, deze werken samen met de dimbare driver in de led lamp. De ene driver functioneert het beste met de afsnijding techniek, de andere met aansnijding. Op de verpakking van de LED staat meestal aangegeven welk van de twee er nodig is om de lamp te dimmen. Het kan zijn dat er een Engelse vertaling op de verpakking staat. In sommige gevallen zijn beide soorten dimmers mogelijk. Weet je het echt niet? Zoek dan een universele LED dimmer. Of als je hierbij hulp nodig hebt, kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Fase aansnijding

Ongeveer 25% van alle led lampen werkt met fase aansnijding. In het Engels wordt dit aangegeven met ´Leading edge´ of ´RL´. Dit soort dimmer is wat verouderd en wordt daarom minder vaak gebruikt dan een dimmer met fase afsnijding.

Fase afsnijding

Het gros van de led lampen werkt sowieso op fase afsnijding. Deze dimmers werken met ingebouwde elektronica wat ervoor zorgt dat de dimmer geluidloos is. In het Engels wordt deze fase aangeduid als ´Trailing edge´ of ´RC´.

Verschillende opties: filter jouw keuze

Op deze pagina vind je verschillende keuzes voor jouw led dimmer bij LED spots. Aan de linker zijde kun je filteren op de verschillende specificaties. Er zijn enkele soorten dimmers, zoals draadloze dimmers, inbouw dimmers en schakelmateriaal. De dimmers zijn verkrijgbaar in verschillende IP waardes, waaronder IP20, IP44 en IP54. Meer informatie over IP waardes lees je in ons artikel over Ingress Protection. Er zijn verschillende inbouwhoogtes voor jouw dimmer, waaronder 25mm, 30mm, 40mm en 9mm. Een belangrijk punt voor het kiezen van LED dimmers is de techniek: afsnijding of aansnijding. Bij ons vind je beide types. Tot slot kun je kiezen voor de manier van aansluiten en de prijs. Aansluit methodes zijn klembevestiging, plug and play en met schroef. Qua prijs kun je bij de filters zelf een range aangeven voor de minimale en maximale prijs die jouw dimmer mag hebben.

Wil je meerdere led spotjes op één dimmer aansluiten? Kijk dan bij de specificaties van het product of het mogelijk is om meerdere LED lampen of LED spots op de dimmer aan te sluiten.

LED dimmer 230V

De LED dimmer 230V moet direct op het net aangesloten worden. Hierdoor ervaar je de optimale dimbaarheid en dat is uiteindelijk wat wij allemaal willen. Kijk dus gerust in de bovenstaande collectie voor de perfecte LED dimmer 230V en geniet van een lichtbeleving die altijd naar jouw smaak is.

LED dimmer inbouw

In combinatie met LED inbouwspots kun je heel goed een LED inbouwdimmer selecteren. Bij een LED dimmer inbouw is het goed om rekening te houden met de inbouwdiepte van de dimmer. Je plaatst een inbouwdimmer in inbouwdozen en je wilt natuurlijk dat dit goed op elkaar aansluit. Ook bij een LED dimmer inbouw heb je te maken met fase afsnijding en fase aansnijding en het wattage. Heb je hier vragen over? Dan helpen we je natuurlijk graag verder.

Veelgestelde vragen voor geschikte LED dimmer selecteren

Kan ik LED lampen een gewone dimmer gebruiken?

Om te kijken of een dimmer werkt met een LED lamp moet je naar de minimum aan te sluiten waarde kijken. Vaak is het vermogen van een normale dimmer te hoog, waardoor deze niet werkt met LED lampen. Met als gevolg een knipperende lamp. Je kunt dan beter voor een speciale LED dimmer kiezen.

Welke dimmer heb ik nodig voor mijn LED lamp?

Van Letsleds.nl raden we aan om een specifieke LED dimmer te kiezen voor het dimmen van je LED lamp. Zo weet je zeker dat de lamp en de dimmer samengaan en voorkom je bijvoorbeeld trillende of knipperende lampen.

Wat is een goede dimmer voor LED lampen?

In de meeste gevallen zit je bij een 220V fase afsnijdingsdimmer op de juiste plek, aangezien deze dimmers ongeveer 90% van alle dimbare LED lampen kunnen bedienen. Deze dimmers zijn ook voorzien van de modernste technieken, waardoor de dimmer geluidloos te werk gaat en beter kan samenwerken met trafo’s en drivers. Daarnaast zijn deze dimmers ideaal voor de meeste 12 en 24 Volt lampen, mits je een dimbare trafo gebruikt.

Uiteraard is het altijd aan te raden om per product te kijken naar de aanbevolen dimmer, zodat je er zeker van bent dat je dadelijk kunt genieten van de perfecte dimbare verlichting.

Wat is het verschil tussen een LED dimmer en een gewone dimmer

Vanwege het lage verbruik van LED lampen, werkt een LED dimmer ook met lagere wattages. Hierdoor ligt het minimale wattage van een LED dimmer veel lager ten opzichte van oudere dimmers. De meeste LED dimmers beginnen bijvoorbeeld al op een minimaal vermogen van 0,5 Watt, terwijl halogeen of gloeilamp dimmers pas vanaf 50 Watt.

Het minimale vermogen is enorm belangrijk als je aan de slag gaat met LED lampen. LED lampen kunnen namelijk defect raken als deze onder de instapwaarde van de dimmer zitten. Kijk dus altijd goed naar het minimale vermogen voordat je lampen en dimmers combineert!

Wat is de beste LED dimmer?

Er zijn diverse soorten LED dimmers zodat er voor elke behoefte een passend model te vinden is. Een 230V dimmer wordt echter bestempeld als de beste dimmer, aangezien deze optimale dimbaarheid biedt. Natuurlijk vind je in het assortiment van Letsleds.nl ook 230V LED dimmers.

Waar moet ik opletten bij het uitzoeken van een LED dimmer?

Over het algemeen geldt dat je naar 3 zaken moet kijken als je een LED dimmer nodig hebt.

  • Dimtechniek (fase afsnijding of fase aansnijding)
  • Maximale vermogen (is de dimmer geschikt voor jouw LED lamp)
  • Afmetingen (past de dimmer)

Verder kun je natuurlijk naar extra’s kijken, maar dit zijn de belangrijkste punten om zeker rekening mee te houden.

Waarom kiezen voor een inbouw LED dimmer?

Voor dimbare LED verlichting heb je natuurlijk een LED dimmer nodig. Door te kiezen voor een LED inbouwdimmer zorg je dat deze mooi weggewerkt zit in de wand, terwijl hij altijd binnen handbereik is om je verlichting aan te passen.